top of page
 • Forfatters billedeDamian Brzeski

7 tips om hvordan du begynner å jobbe på en taxi

I denne artikkelen vil jeg fortelle deg noen verdifulle råd som vil hjelpe deg helt i begynnelsen av eventyret ditt med en taxi. Jeg vil prøve å gå tilbake disse årene, til min begynnelse i dette yrket og i noen få punkter liste opp de som du ikke finner i noen forskrifter eller lover.


Jeg vil fortelle deg noe av det viktigste og mest grunnleggende. Jeg skal prøve å skrive alt jeg kunne tenke meg å lese selv når jeg gikk ut den første dagen.


7 tips om hvordan du begynner å tjene på Taxi. Grafikk som viser inskripsjonen på bakgrunn av en taxi, og oppmuntrer deg til å lese guiden for nybegynnere taxisjåfører

Så nå som du har drømmelisensen din i hendene, og bilen allerede er bevæpnet med et sett med merkinger som kreves i byen din, et legalisert taksameter ... er det på tide å gå for din første klient. Men før du setter av gårde, må du for eksempel vite hvordan taksameteret fungerer.


Hvordan betjene denne enheten når du ikke vet hvordan den fungerer...

Det ville også være greit å kjenne reglene for å jobbe i en taxi - de offisielle, kjent for alle, men også de ubeskrivelige, som noen ganger er bedre å ikke lære seg på den harde måten.


Hvordan fungerer Taximeteret?


En tilsynelatende enkel sak – en svart boks som teller hvor mye kunden må betale. Imidlertid tenker mange ikke på hvordan denne enheten fungerer. I tider med taxi-apper som gir kunden beløpet med fet skrift før reisens start, er betjeningen av taksameteret en slags svart magi...


Du har sannsynligvis ikke peiling på det heller, for hvor får du tak i det?

Selv i Uber påvirkes det endelige beløpet av en rekke faktorer, som algoritmen teller, legger til provisjoner og avgifter, og kunden ser kun grunnleggende informasjon med liten skrift og beløpet han har å betale. Bare handlingen og det å telle enhetene, som utgjør beløpet som kunden må betale ... en vanskelig sak ... Du trenger imidlertid ikke å vite det.


Hvordan teller et taksameter? :

 • Taksameteret teller pulsene, som konverteres til PLN.

 • Hver 100 meter er et visst antall impulser.

 • Hvis du kjører saktere - omtrent 20 km/t eller står stille, begynner taksameteret å telle pulser for tid.


På slutten av kurset, når du lukker kvitteringen - "skriv den ut", teller taksameteret alle impulser og konverterer dem til PLN. Den legger også til startavgiften, og sender deretter denne informasjonen til kassaapparatet.


Enkelt ikke sant?


Husk denne informasjonen. Kunder gjør ofte feilen ved å prøve å beregne kostnadene for en reise. De multipliserer kilometertaksten, legger til startavgiften og de får alltid mindre enn deg på kvitteringen.


Du vil aldri få samme gebyr på kvitteringen som på kalkulatoren. Du vil passere ett lengre lys, du vil stoppe i en liten trafikkork og du har allerede noen zloty til.


Husk at timeavgiften kun telles når du kjører under fartsgrensen: vanligvis rundt 20 km/t og når du står med taksameteret på.


Det startgebyret, ofte kjent som «dørslenging», er minimumsverdien du kan utføre tjenesten for. Det inkluderer gebyret for den første kilometeren med kjøring.


Derfor, å kjøre en 5 km bane under ideelle forhold, uten unødvendige stopp - ved slutten av kurset skal taksameteret angi beløpet for startavgiften + 4x kilometertaksten = sluttbeløpet.


Eksempel: PLN 7 + 4x PLN 2,50 = PLN 17


Hvordan bruker jeg taksameteret TX06 og Vega Taxi-kasseapparatet?


Hele min karriere bruker jeg et sett: TX06 taksameter fra Novitus og et Vega Taxi-kasseapparat.


Jeg tror at dette er et av de beste settene som kunne installeres på den tiden - spesielt med de nyere Vaga-kasseapparatene, som skriver ut kvitteringer veldig raskt.


TX06 taksameteret er veldig enkelt å bruke. Komfortabel, og displayet er svært lesbart under alle forhold. Dessverre er dette settet nå praktisk talt umulig å kjøpe som nytt. Og kassetaksametrene som selges for øyeblikket er et annet, sannsynligvis verre, kalosjer.


Hvordan bruker jeg et taksameter?

 • Du kan starte taksameteret med F-knappen og bruke den samme knappen for å deaktivere taksameteret.

 • Du kan aktivere taksameteret ved å trykke på >" høyre piltast. Etter å ha trykket på denne tasten vil du se Tariffnummer og startbeløp, enheten begynner å telle pulser fra det øyeblikket, som vil bli signalisert av en liten blinkende prikk nederst på skjermen.

 • Etter at du har startet taksameteret, vil Taxi "hane"-lampen som er koblet til den slå seg av.Merk: Du vil ikke aktivere Taximeteret mens du kjører, kjøretøyet må stå stille.

Det samme - du starter ikke taksameteret uten et kasseapparat koblet til det!


 • Under operasjonen av taksameteret, bruk < , >-pilene for å velge takst.

 • Når du vil avslutte kurset, må bilen stå stille - du trykker på F"-knappen.

 • Etter det første trykket stopper taksameteret, etter det andre trykket vil inskripsjonen «BETALE» vises, og under «Pr» vil kassaapparatet begynne å skrive ut kvittering.

 • Hvis du har lagt til «ekstra gebyrer»-alternativet, vil kassaapparatet på dette tidspunktet be deg om å velge: om du vil skrive ut kvitteringen eller legge til < strong>ekstra gebyr. Deretter trykker du på kassaapparatet: «OK» og skriver ut kvitteringen. Hvis kassaapparatet ditt ikke lagrer en kopi på SD-kortet, trykker du "OK" igjen for å skrive ut en kopi.Nå er du klar for din neste tur med nok en fornøyd kunde.


Merk: husk alltid å gi kunden en kvittering – det er ditt ansvar. Sjelden, men likevel, er det skjulte sjekker av skattekontoret og en uutstedt kvittering, det er den dummeste måten å tape noen hundre på.Hvordan aktiverer du rabatt på et taksameter?


Noen ganger vil du eller trenger å bruke Rabattfunksjonen. Hvis du jobber for et taxiselskap, har vanlige kunder, entreprenører eller andre ofte noen rabattterskler. Når du legaliserer kassaapparatet, kan du velge mengden av påfølgende rabattterskler, og til og med rekkefølgen deres. Dette er forhåndsdefinerte verdier - opptil ti elementer å velge mellom.


 • For å aktivererabatt-funksjonen må du klippe pil ned på Vega Taxi-kassen, så vil du kunne velge mellom: rabattgrenser uttrykt i % , f.eks. 10 %, 20 %, 50 %.

 • Du velger alternativet du er interessert i og trykker OK.

 • Hvis du kjører "Rabatt" før du starter taksameteret, vil det bli husket til taksameteret begynner å fungere.

 • Hvis du først startet Taximeter, har du fra nå av et minutt eller 500 meter på å starte rabatten sterk> funksjon. Etter dette tidspunktet eller etter kjøring 500 meter er rabattfunksjonen blokkert.Hva er en kontraktspris og hvordan bruke den?


Se for deg situasjonen: du står ved en holdeplass og en kunde nærmer seg deg. Han spør hvor mye du vil ta ham med til for eksempel Jernbanestasjonen?


Du forteller ham at det ifølge taksameteret vil koste for eksempel rundt PLN 60. Kunden vil tilby deg for eksempel PLN 50. Faktisk ønsket du å fullføre arbeidet, så du er enig.


Du må aktivere alternativet kontraktspris for kunden, ellers vil taksameteret telle i henhold til enhetene som er programmert i det. Blir du beskattet av inntekten din, skal du betale skatt av beløpet som taksameteret viser. Kunden kan være glad for at han legger et høyere beløp i kostnadene, men det handler ikke om å sponse kunder.


 • For å kjøre «kontraktspris» på samme måte som med alternativet «rabatt», tar du kassaapparatet i hånden. Denne gangen trykker jeg på «høyrepil».

 • «Pris»-alternativet vises og et felt for å angi beløpet ved siden av. Endre den digitale verdien med «pil opp/ ned» og legg den til med «venstre/høyre»-piler, og bekreft med « OK< /strong>.

 • Når du starter taksameteret, vil det begynne å telle enheter i henhold til det du har stilt inn. «AVTALE» vises under den. Etter å ha fullført turen og trykket på «F», vil det opptelte beløpet forsvinne og det du tidligere skrev inn i kassaapparatet vises i stedet.


Merk: Kvitteringen vil vise kontraktsbeløpet og beløpet kunden ville betalt hvis han kjørte normalt.Daglig rapport og månedlig rapport


Det siste alternativet du vil bruke ofte er kontantrapporter. På slutten av hver dag må du skrive ut en daglig rapport, og på slutten av måneden en månedlig rapport.


 • For å skrive ut rapporten må du trykke på «OK»-knappen på kassaapparatet.

Pil ned velg Rapporter og bekreft "OK". I neste meny velger du rapporten du er interessert i og lignende ved å klikke på pilene og bekrefte "ok", skriv ut rapporten.
Taxameterfeil, taksameter hengt


Taxameteret kan noen ganger fryse og for eksempel ikke svare på kommandoer.

 • Når noe slikt skjer, sjekk kassetilkoblingen først. Noen ganger er det verdt å koble fra kassaapparatet og koble det til igjen.

 • Noen ganger skjer det at du ikke vil skrive ut kvitteringen, da er det best å sjekke tilkoblingen.

 • Når taksameteret ditt har krasjet, er det imidlertid verdt å prøve å tilbakestille taksameteret. For å tilbakestille tx06 taksameteret må du trykke og holde "F"-knappen i flere sekunder.

 • Hvis dette alternativet ikke fungerer, er alt du trenger å gjøre en hard tilbakestilling - fjern sikringen på taksameterselen en stund.


Fun fact: Taksameteret kan også informere deg om behovet for å bytte batteri ;D

Hvis du legger merke til meldingen UL, spesielt etter å ha startet bilen med taksameteret på - betyr dette et spenningsfall som registreres av taksameteret.


For det meste er det nok å lade batteriet godt, men når batteriet har vært med deg i flere år, kan det bety at det er på tide å bytte det.


En liten bonus på slutten.

Instruksjonsvideo som hjelper deg å endre tiden til sommer- eller vintertid


Hva er taxipriser og soner?


Siden du allerede vet hvordan du slår på et taksameter, og du også vet hvordan du skriver ut en kvittering, er neste emne verdt å diskutere hva er tariffer og når brukes de?

Ta en titt på taxiprislisten din. Du kan se inndelingen i fire tariffer, startavgift og timeavgift.


 1. Første tariff – dette er grunntaksten du bruker i løpet av dagen.

 2. Tariff to – dette er fortsatt grunntaksten, men du bruker den om natten og på søndager og helligdager("merket med rødt i kalenderen ").

 3. Tredje takst – dette er taksten du bruker på en vanlig dag når du går utenfor kommunen der du har løyve eller passerer skiltet «Sone 2< /strong>”, hvis det er en i din kommune.

 4. Fjerde tariff – ligner den tredje tariffen, bortsett fra at du bruker den på søndager og helligdager.

 • Tariffer 3 og 4 er de såkalte retur-prisene.

 • Så 1 og 3 er ukedagspriser, og 2 og 4 er søndags-feriepriser.


Merk: Hvis du er i gang med et kurs og klokken er over 22:00 eller 06:00, er du forpliktet til å endre tariff til den aktuelle.

Hvis du tar en tur utenfor kommunens grenser, går du tilbake til kommunen du har lisens i - i dette tilfellet er du ikke berettiget til å bruke returprisen.


Hvem er "Beret"? Hva er fordelingen blant taxisjåfører?


Hvis du, som meg, for noen år siden bare visste hva en gjennomsnittlig bybo visste om taxien, skal jeg nå forklare deg litt om hvordan dette yrket ser ut fra innsiden og ut.


Akkurat som hver region i Polen har sin egen dialekt, bruker folk profesjonell slang i ulike yrker. Jeg vil fokusere på taxi-slangen som brukes i Tri-City på grunn av det faktum at jeg jobbet mesteparten av min karriere i Gdańsk og omegn.


Til slutt vil jeg introdusere deg for skillet mellom drosjesjåfører som er opprettet og er i kraft. Jeg vil også fortelle deg hva du bør vite for ikke å gjøre arbeidet vanskeligere og hvordan du ikke kan føre til nervøse situasjoner med andre drosjesjåfører.


Beret


La oss varme opp med tittelen "Beret". Hvor kom denne setningen fra og hva betyr den nå?


På logikken til baskeren og tildeling av dette navnet til drosjesjåfører, kan den ha sin opprinnelse i hodeplagget: "beret" / "cap" en gang båret av sjåfører.

Det er mest sannsynlig at drosjesjåføren ble kalt en beret, ikke fra hetten, men fra dekselet satt på "taxilampen - i miljøet kalte noen dette dekselet en beret, og det ble slik.


Forresten, jeg lurer på om noen i dag fortsatt bryr seg om at når den ikke fungerer, skal "Taxilampen" fjernes fra bilen eller dekkes til. Alt for ikke å villede kunder. Det irriterer meg også personlig når den nye generasjonen taxisjåfører skrur på "hane"-baklyset permanent.


En gang var det montert en signalanordning på frontruten, som informerte med en passende lampe om status på taxien. Foreløpig er denne rollen overtatt av selve fyret, som lyses/skal være opplyst når taxien er ledig, og når den er opptatt, skal denne belysningen slukke.


For tiden kalles Berets de viktigste ikke-tilknyttede drosjesjåførene, dvs. "små haner".


Er det noen minker her?


Mange «norker» vil tenke på en karakter fra en av seriene som har blitt sendt på Polsat i årevis.


Ikke noe mer galt. Minks - drosjesjåfører ringer kunder fra Norge eller Skandinavia generelt, på grunn av at den gjennomsnittlige taxisjåføren ikke skiller mellom svensk og norsk.


Hvor mye


Når du hører tittelen "Hvor mye" /Chał macz/ og alle varianter av "Hałmacz" kan du være sikker på at kollegaen din fra taxiholdeplassen ikke spør den andre kollegaen om prisen på syltede agurker, men de er diskuterer en fremmedspråklig kunde som snakker engelsk ;)


Mens du står ved et stoppested, vil du høre tittelen "Hvilken pris" flere ganger om dagen, og du vil begynne å si "hvordan matcher" til engelsktalende kunder.


For garderoben


Personlig liker jeg veldig godt den formuleringen. En garderobe er med andre ord et taksameter, og når noen sier at de gikk "til garderoben", hoppet de ikke på møblet, men laget et kurs med klienten, som ble beregnet ved hjelp av et taksameter, ikke kontraktspris.


«Levus»


Du vet at han er en svindler. Drosjesjåfører kaller oftest andre drosjesjåfører "venstre" ved å bruke transportapplikasjoner som: Uber, Bolt, FreeNow.


Det kom fra det faktum at for ikke så lenge siden i polsk lov fantes det ikke noe slikt som en taxi for en søknad. Enhver sjåfør som bruker en app som Uber bevisst eller ikke bryter loven.


På en stang


Til slutt, en annen av mine favoritter. Jeg må innrømme at det meste av vokabularet som brukes av taxisjåfører kan eller verre ha en negativ klang.


Når du sier at du er «på en stolpe», snakker du ikke om en reklametavle, du snakker om å stå på en taxiholdeplass. I riksveiloven er en taxiholdeplass alltid merket med Taxi-skiltet.

Dette skiltet kalles i daglig tale en post, så hvis noen står "på posten" er de bare på jobb ;D


Nå som du kjenner nyansene til det latinrike språket som brukes av taxisjåfører, vet du hva du skal kalle dem. For eksempel er de som jobber i en Taxi Corporation eller en forening ganske enkelt "Corporate".


Berets" er alle ikke-merkede taxiselskaper, frilansere.

Og brukerne av applikasjonen er Lefties, Ubers, Bolty, FreeKały, Bolce, Stolce ... og mange andre definitivt mer vulgære.


Et reklamebanner med en GSM-telefon og en taxi som symboliserer Taxi-applikasjonen på telefonen

Hvor kan jeg finne en taxiklient?


Jeg har allerede skrevet om det i en av mine tidligere bloggartikler, og jeg inviterer deg til å lese den: Hvordan begynne å tjene som taxisjåfør?


Jeg husker gåten jeg hadde, hva skal jeg gjøre? Hvor du skal stå den første arbeidsdagen for en taxi.

I mitt tilfelle var det så enkelt at jeg startet eventyret mitt med en taxi samtidig som begynnelsen av St. Dominica.


Jeg stoppet ved inngangen til Targ Węglowy fordi jeg la merke til at det sto en annen taxisjåfør der, og det var slik det hele startet.


I dag har tidene endret seg litt, selv om det bare har gått noen få år. Nå vil jeg imidlertid anbefale deg å starte arbeidet med et aksjeselskap eller en forening. Der vil de veilede deg nøyaktig: hva, hvor og hvordan.


Dine nye "kolleger" vil garantert være snillere når du drar en vogn under banneret til et taxiselskap. Stående på gradene mellom private drosjesjåfører vil du raskere få et kick enn gode råd.


Men for at du ikke skal forlate med avsky, vil jeg fortelle deg noen grunnleggende steder hvor du vil jakte på den verdifulle kunden din.


 1. Nærliggende tog-/busstasjoner- hvis noen kom med tog, må de sannsynligvis fortsatt komme seg et sted lenger.

 2. Discotek og nattklubber - etter noen øl klokken 04.00 er det knapt noen som vil gå lenger.

 3. Turiststeder – utganger fra museer, fornøyelsesparker, utsiktspunkter, strender og promenader.

 4. Teatre og operaer- dette er stedene hvor klientene kommer kledd i gallaklær, så de kom sannsynligvis med taxi. Og hvis de kom, tar de heller taxi tilbake.

 5. Fergeterminaler og flyplasser – hva kan jeg si, det er like tydelig som solen om dagen og månen om natten.


Merk: Hvis du ønsker å tjene fornuftig, tilpasse timeplanen din til den potensielle kunden. Aldri omvendt. Bli venner med kalenderen/timeplanen. Noter ned datoene for sportsbegivenheter, konserter, massearrangementer, kamper osv. Vær alltid der hvor mange mennesker vil reise hjem på et øyeblikk.


En taxiholdeplass hvor mer enn én drosjesjåfør skal jobbe

Hvordan betjener taxipassasjerer?


I en av mine tidligere artikler skrev jeg om hvordan en passasjer bør betjenes for å ha sjansen til et tips - "tipa". Denne teksten vakte stor oppsikt. De anklaget meg for ikke å kjenne hverandre, at tidene har endret seg og i dag er en taxisjåfør ikke lenger "Mr. Taxi Driver", men noe søppel. Og hvis det er slik kundene våre behandler oss, så må vi behandle dem som søppel også.


Husk én ting. Behandle en annen person minst like godt som du selv ønsker å bli behandlet. Ingen ønsker å være søppel, heller ikke du... Så behandle passasjerene dine med den verdigheten de fortjener. De betaler deg, så de fortjener profesjonell service.


Tilnærmingen fra forrige avsnitt er representert av applikasjonsbrukere. Det er ikke tilfeldig at Uber skal ha spoilt markedet. Dette sies oftest i sammenheng med å senke prisene.


Men den har også en andre bunn. Uber og lignende apper senker også servicestandarden. Passasjeren er ikke lenger din venn som vil belønne deg med et tips etter en god valutakurs. Det er en vare som behandles som en sekk med poteter.


Hvis du vil jobbe i dette yrket. Og jeg antar at du gjør det, siden du har lest til dette punktet.


Ikke følg de som gjør jobben dårlig. Få inspirasjon fra de beste.


 1. Vær hyggelig og høflig.

 2. Hvis passasjeren din er uhøflig, bør du bite deg i tunga og gjøre ting du vil.

 3. Kjør jevnt.

 4. Ikke kjør for fort eller for sakte.

 5. Hjelp med bagasje.

 6. Vær hjelpsom, som en god byguide.

 7. Hold bilen din ren, dette er kontoret ditt.

 8. Ta vare på hygienen din som om du skulle på date.

 9. Hvis du røyker, er bilen din nå en røykfri sone. Å holde en pikk utenfor vinduet ryker fortsatt i bilen.

 10. Bruk Google-navigasjon, gjerne slik at kunden også kan se det. Når du endrer ruten, informer kunden hvorfor.


Drosjesjåfør hjelper til med å bære koffertene til bilen

Hva skal man ikke gjøre som drosjesjåfør?


Dette kapittelet bør hete "hvordan jukse en kunde" siden det er en veiledning for taxisjåfører.

Men det blir ikke kalt det, for etter min mening er denne tilnærmingen representert av svarte får, som bare skader miljøet vårt.


Vil du tjene mer? Gjør jobben din bedre enn andre.


 • Ikke kjør rundt i byen med mindre kunden ber deg om det. Hvis du tror at en rute som er lengre vil være raskere i praksis, er det best å spørre klienten om han samtykker til det. Passasjerer er svært følsomme for svindel fra drosjesjåfører i form av å kjøre dem rundt i byen, hvis bare taksameteret ville telle flere kilometer.

 • Ikke dekk taksameteret. Det er best å holde hendene unna slik at ingen vil anklage deg for manipulasjon.

 • Ikke snakk når samtalen ikke holder. Prøv å kjenne etter om noen vil sitte i stillhet eller foretrekker å snakke. Ikke tving det.

 • Ikke snakk i telefon mens du reiser med en passasjer. Ikke bruk en håndholdt telefon.

 • Ikke spis og drikk helst ikke mens du kjører med en passasjer.

 • Ikke hør på kontroversiell musikk, akkurat som ikke hør for høyt.

 • Hvis du har klimaanlegg, ikke kjøl bilen ned til 18 grader, og ikke bli gal om vinteren.

 • Unngå emner om politikk, religion, inntekter, krig, covid, innvandrere, homofile og lesbiske, lgbt. Unngå alle tester som polariserer samfunnet.På slutten av dagen, husk


Ikke gi opp. De første dagene og ukene blir nok tøffe. Alt vil være nytt for deg.

Hvis du tar feil, be om unnskyldning til kunden og fortell dem at du er ny. Spør hvor mye han vanligvis betaler for en lignende rute, og du vil senke kvitteringen hans hvis han bruker mer.


Ikke gi opp når du møter ubehagelige kolleger i en taxi – du er på jobb og kollegaer søkes utenom jobben.


Prøv å være best, og før eller siden vil kundene dine belønne deg.

Lykke til. Bred vei og gummitrær. ;)

80 visninger

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page